‘Dier-proof’ kerstboom

Kerst met glitterende ballen

Wat mooi! Een kerstboom met kleine lichtjes en glitterende ballen. Wat een prachtige ornamenten aan een lang touwtje. En -o wat een extra sparkle – met die glitterende lange slingers. De boom is klaar, het kost wat tijd… maar dan heb je ook een mooi resultaat. Of toch niet? Wat vind jouw dier van alle versieringen? Ziet je hond de speelballen hangen? Kan je kat niet wachten om in de boom te klimmen? Heeft je konijn zin om de dennennaalden te plukken?

We helpen je met een aantal handige tips om een kat-atastrofe te voorkomen.

O dennenboom

Heb je een echte dennenboom? Het dennensap is giftig voor honden, katten en konijnen. Ook het water uit de kerstboom bak is niet geschikt om te drinken. Denk er ook aan dat de meeste kerstbomen behandeld zijn met brandvertragend middel. 

1. De beste plek voor de boom

De beste plek voor je boom bepalen is best belangrijk met dieren in huis. Zo is het verstandig om je boom niet midden in een ruimte te plaatsen en ook niet direct naast je meest kostbare spullen te plaatsen. Heb je de juiste plek bepaald? Zorg dan dat de boom heel stevig in de standaard staat, zodat ie wel een zetje of stootje kan hebben.

Draadje naar het plafond

Maak een haakje aan je plafond, zodat je een draadje kunt spannen van de top van de boom naar het plafond. Mocht je kat de boom beklimmen om de belletjes van dichtbij te gaan beluisteren, dan valt de boom niet direct om.

Origineel: de liggende boom

Als je nu eens iets heel anders wilt, dan alle anderen. Dan is de liggende boom een origineel alternatief. Mocht je hond besluiten om de ballen in de boom eens te proberen, dan gaat de boom in iedergeval niet ondersteboven.

Hekje om de boom

Een stevig (draad) hekje om de boom voorkomt dat je dier bij de boom kan komen. Zo kan je konijn geen water drinken uit de kerstboombak. Lelijk? Het is kerst, wees creatief en versier je hekje. Of plaats er een heuse kerststal achter.

2. De boom versieren

Misschien ga je compleet over de kersttop of kies je voor ingetogen kerstversiering. Sommige mensen kiezen voor een thema, maar als je een huis met beesten hebt, is het belangrijk om na te denken over de veiligheid. De kerstboom met als z’n flonkerende lampjes en glitterende ballen, glinsterende slingers hebben een aantrekkingskracht op onze beesten. Vooral katten willen de boom graag van binnenuit bekijken en honden snuffelen graag om en rond de boom. Vlak de nieuwsgierigheid van je konijn niet uit! Die gaat gegarandeerd op onderzoek uit.

Laat de onderste takken leeg

Ben je bang dat je dier te nieuwsgierig is naar de inhoud van de boom. Laat dan de onderste takken leeg of kies voor versieringen waarvan je weet dat het minder aantrekkingskracht heeft op je dier. Glas is in de onderste takken niet handig.

Let op met lampjes

Zorg dat de lampjes goed zijn bevestigd en de snoeren netjes zijn weggewerkt. Het ziet er ook nog netter uit ook. Maar zo zal je dier minder kans zien om even met een poot(je) achter een snoer te haken of een lampje naar beneden te halen.

Glitter & glamour

Glitter en glamour, dat hoort wel in de meeste bomen. Kerstballen van glas zijn supermooi, maar met dieren niet aan te raden. Zeker niet in de lage takken. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Denk ook aan de glimmende slingers.

Kerstdecoratie, denk hieraan...

Glazen ballen, lange slingers, engelenhaar. Wat kun je beter doen of laten? Wij maakten een shortlist.

3. En nu de rest van het huis...

De boom staat, het ziet er al ontzettend gezellig uit. Maar waarschijnlijk wil je nog meer versieren om je huis in kerstsfeer te brengen. Wij maakten daarom een shortlist voor je met do’s en don’ts waar het gaat gaat om kerstdecoratie. Denk aan giftige planten, brandende kaarsen…

Giftige planten

Dennentakken, kerstrozen, hyacinten. Met kerst halen we graag deze planten in huis. Ze zijn giftig voor onze dieren, dus buiten het bereik houden.

Lichtsnoeren

Lichtsnoeren, daar kan je dier zich in verstrikken. Of een hele stellage omver gooien…Zorg daarom dat je dier er niet bij kan.

Kerstballen

Glazen ballen gaan snel kapot, ze hebben een enorme aantrekkingskracht op je dier. Je zult niet de eerste zijn die bij de dierenarts terechtkomt. 

Engelenhaar

Engelenhaar is heel erg ongezond voor je dier. Er zijn chemische stoffen in verwerkt, die een allergische reactie kunnen opwekken.

Glimmende slingers

Bij elk zuchtje wind gaan de sliertjes van de slinger heen en weer, dat geeft een mooi glinsterend effect. Je dier kan er nauwelijks van wegblijven.

Kaarsen

Plaats kaarsen in een koker of waxinelichtjes in een houder, dan kan je dier zich onmogelijk branden en zal de kaars niet snel omvallen. 

Kerstsnoep

Kerstkransjes in de boom kun je beter niet doen. Honden en katten kunnen niet tegen chocola. Het is giftig voor ze, ze kunnen er erg ziek van worden.

Kersttafel

De kersttafel kleed je vaak extra gezellig aan met mooi servies, een mooi tafelkleed en chique glaswerk. Je dier zal er vast nieuwsgierig naar zijn.

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Synopet Cat Joint Support 75 ml 

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • 25 dagen, 1 x per dag 3 ml

Synopet Rabbit Joint Support 75 ml 

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • 30 dagen, 1 x per dag 2 ml

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • 25 of 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml

Synopet Dog Tendon Protect 200 ml

 • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
 • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 20 kg 5 ml, 20+ kg 10 ml
 • Geschikt voor preventief gebruik, ook voor honden in de groei 

Synopet Dog Muscle Relax 200 ml

 • Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
 • Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 20 kg 3 ml, 20+ kg 5 ml
 • Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.