Van kitten tot volwassen gezonde kat, hoe doe je dat?

Hartstikke leuk zo’n kleine kitten. Zacht, lief en aaibaar. Waarschijnlijk ook ondernemend, ondeugend en heel actief. Zo hoort het!
Toch is het verstandig om je kitten een beetje onder controle te houden, zodat je nog een bloemvaas of een gordijntje voor het raam overhoudt. Maar bovenal zodat je kitten zijn lijf goed leert kennen zonder vervelende blessures, die in de toekomst mogelijk uitgroeien tot gewrichtsklachten.

Bewegen is gezond

Bewegen is gezond voor de conditie van je kitten. Door op ontdekkingstocht te gaan, leert je diertje heel veel. Ook mentaal is dat een uitdaging voor je kitten. Samen spelen met je kat is leuk. Je kunt de speelsessies het beste kort houden, zo houd je de aandacht van je diertje ook vast.
Je merkt het snel genoeg als je dier moe wordt. Je kitten zal de interesse verliezen, gapen of wegkijken.
Een mooi moment om te stoppen met de speelsessie, want veel slapen is een must om te kunnen groeien en alle indrukken te verwerken.

Tips voor beweegplezier

Lekker actief met je kitten aan de gang is hartstikke leuk en goed voor de band van jullie samen.
Lees onze tips voor gezond beweegplezier samen met je kat.

Trigger het jachtinstinct

Katten, ook kittens zijn geboren jagers. In de natuur gaan ze meerdere keren per dag op pad om een maaltijd te vinden. Ze jagen op van alles; insecten, kleine beestjes. En in de huiselijke omgeving op je schoenen, een bolletje wol of je veters. Trigger dit instinct van je kat om je dier te laten bewegen.

Bolletje papier of folie

Een bolletje papier of folie schiet gemakkelijk alle kanten op en maakt ook nog eens geluid. Denk er aan dat het bolletje niet te klein mag zijn, zodat je diertje het op kan eten.

Hengeltje

Beweeg het hengeltje op en neer, zodat je kat de prooi aan de hengel kan proberen te pakken. Een prooi komt in het echt nooit op een kat af, dus beweeg van je dier weg.

Kat en muis

Laat maar eens een speelgoedmuis door je huis gaan, dat vind je kat ongetwijfeld een fantastische prooi om te vangen. Je dier zal rekken en strekken om de muis te kunnen vangen.

Laserlampje

Schijn maar eens met een lichtje op een bepaald punt en verplaats het daarna. Katten jagen graag achter een klein lichtpuntje aan.

Doel van jagen

Door je dier op een prooi te laten jagen, zal je dier zich moeten rekken en strekken. Een kat heeft een soepele wervelkolom en dit is een speelse manier om je dier gezond te laten bewegen.

Scherp de nagels

Klimmen en klauteren op de krabpaal is een goede mogelijkheid voor de kat om zich eens lekker uit te leven. Het krabben aan de paal zorgt ervoor dat de nagels van een kat in goede conditie blijven en tegelijkertijd kan je dier zich strekken. De krabpaal moet wel de juiste hoogte hebben. Een kat vindt het prettig om zich helemaal te kunnen strekken. Heeft je krabpaal plateaus, dan zal je dier er waarschijnlijk ook op rusten.

Veilig verstoppen

De speeltunnel is een schuilplaats voor de kat. Van hieruit kan hij zijn prooi bespioneren en de aanval beramen. Door meerdere tunnels te koppelen, maak je een circuitje en moet je kat echt op speurtocht. Heb je geen speeltunnel? Een kartonnen doos is een prima verstopplek voor de kat.
Wil je je dier uitdagen? Hou het hengeltje maar eens voor de tunnel of doos.

Gebruik de trap

Stimuleer je kat om trap te lopen als je een trap hebt met vloerbedekking. Zo kan je kitten klimmer en klauteren. Als je een brokje op de verschillende traptredes legt, zal je kat op speurtocht gaat om ze te vinden.

Mentale uitdaging, de voerpuzzel

Daag je kitten uit met denkspelletjes. Verstop bijvoorbeeld wat brokjes onder een omgekeerde eierdoos en laat je dier zoeken naar de prooi. Zo stimuleer je ook het reukvermogen. Je kunt hetzelfde ook doen met een snackbal.

Jong geleerd is oud gedaan:

Jong geleerd is oud gedaan! Spelen met de kitten zorgt voor een goede basis. Het uitdagen van bewegen met leuke spelletjes helpt de kat om zijn energie kwijt te raken en ondersteunt de gezonde beweging. Een kitten die gewend is om samen te spelen, zal dit vaak op ouder leeftijd blijven doen. Het is een prettige manier om je kitten ‘manieren’ te leren en daarmee ongewenst gedrag, zoals krabben en bijten te voorkomen. Voldoende beweging vermindert de kans op probleemgedrag en ondersteunt het dier in de fysieke en mentale gezondheid.

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Synopet Cat Joint Support 75 ml 

  • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
  • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
  • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
  • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.