Overgewicht bij je hond

Help, de hond is te dik!

De cijfers liegen er niet om; ongeveer 40% van de honden in Nederland is te zwaar. Ze krijgen te weinig beweging en te veel eten. Overgewicht of obesitas (zwaar overgewicht) leidt tot gezondheidsproblemen en recente cijfers wijzen uit dat door overgewicht de levensverwachting met 2 jaar wordt gekort. Dat is nogal wat! Zie de ongezonde feitjes hieronder…

Vreselijk ongezond...

De feiten over overgewicht bij honden voor je op rij:

 • 1 op de 6 honden heeft overgewicht
 • vooral kleine honden zijn zwaarlijvig
 • een dikke hond is vaak ongezond en heeft lichamelijke klachten
 • bepaalde rassen zijn gevoeliger voor overgewicht

Wanneer heeft mijn hond een goed gewicht? 

Een hond met een gezond gewicht heeft een dun vetlaagje over de ribben. Je kunt dat voelen. Voel je de ribben niet of nauwelijks omdat er een laag vet overheen zit, dan is er sprake van overgewicht of obesitas.
Het is dan tijd voor actie, want een te hond met overgewicht heeft een verhoogd risico op allerlei gezondheidsproblemen. Denk aan suikerziekte, ademhalingsproblemen, hartklachten en gewrichtsproblemen.

Hoe weet je dat je hond te zwaar is?

 • De hond heeft steeds meer eetlust
 • De conditie van de hond is minder goed, sneller moe en minder speellust
 • De hond hijgt sneller en heeft het op warme dagen snel heet
 • De ribben van de hond zijn niet meer goed te voelen

Overgewicht of obesitas

Heb je een hondje van 10 kg die ‘maar’ 1,5 kg te zwaar is, dan is je hond dus zwaarlijvig!
Er is sprake van  overgewicht als je hond 5 tot 10% meer weegt dan zijn ideale gewicht. We spreken van zwaarlijvigheid of obesitas als hij 15 tot 20% meer weegt dan het optimale gewicht.

Gezondheidsproblemen bij overgewicht

Honden met zwaarlijvigheid of overgewicht krijgen vaak naar verloop van tijd serieuze gezondheidsproblemen, die van invloed kunnen zijn op de leeftijdsverwachting van je dier.

Ademhalingsproblemen

Hijgende en puffende honden. Door het overgewicht is voor sommige honden het ademhalen moeilijk geworden. Heel kort door de bocht gesteld; het vet zit in de weg en drukt op organen in het hondenlijf. En dan hebben we het nog niet eens over een hele slechte conditie, die de hond ook in de bewegingsvrijheid beperkt.

Diabetes

Veel eten en verkeerd eten. Veel honden snaaien lekker mee met de koekjes en chipjes van de baas. En natuurlijk kan dat wel een keertje, maar het hoort niet bij het natuurlijke voedselpatroon van je hond en draagt zeker niet bij aan de gezondheid. Zorg voor gebalanceerde voeding, zodat je hond op gewicht blijf. Veel eten, maar ook vooral verkeerd voedsel kan leiden tot diabetes bij de hond. Veel honden met overgewicht hebben diabetes.

Gewrichtsklachten
De gewrichten, spieren en banden kunnen het gewicht niet meer dragen. Overgewicht betekent een grote belasting voor de gewrichten van de hond. Vooral het kniegewricht krijgt het zwaar te verduren met alle problemen van dien. Pijnlijke ontstekingen en artrose kunnen het gevolg zijn. Dat maakt bewegen veel heel moeilijk.

Help je hond, gewichtscontrole

Zet je hond op dieet als je dier te zwaar is en hou het gewicht nauwlettend in de gaten. Minder en gebalanceerd voedsel draagt bij aan gewichtsverlies van je dier. Er zijn veel voedingssoorten in de markt die zelfs geschikt zijn voor honden met diabetes.

Behandel gewrichtsklachten

Behandel de gewrichtsklachten van je hond en kom in beweging. Ondersteun de gewrichten van de hond om de soepele beweging te begeleiden. Pijnlijke gewrichtsproblemenen verdwijnen niet vanzelf, maar hebben een behandeling nodig. Gaat je hond weer beter lopen? Kom dan in beweging! Rustig opbouwen. Ga 4 x per dag een klein eindje wandelen en als dat goed gaat, ga je steeds wat verder. Ook voor jezelf erg fijn.

Geef je hond voldoende beweging

Krijgt jouw hond voldoende beweging? Om gezond, fit en gelukkig te zijn en te blijven, is het noodzakelijk voor je dier om voldoende te blijven bewegen. We vertellen je waarom je hond beweging nodig heeft, hoeveel beweging je hond nodig heeft en hoe je – samen met je hond – voldoende kunt bewegen.

Care Team tip:

“Een hond met overgewicht heeft lichaamsbeweging nodig. Zwemmen is voor een erg zware hond vaak beter, dan veel wandelen. Wil je wandelen? Start dan met vaker een klein stukje en bouw dat rustig op.”

Synopet Care team

Doe de body condition score

De body condition score geeft je meer inzicht over de hoeveelheid spiermassa en vetweefsel van je dier. Je kunt deze test gemakkelijk zelf doen. Zo houdt je het gewicht en de fitheid goed in de gaten en kun je gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsklachten voorkomen.

Heeft jouw hond ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht?

Is het gewicht van je kat te laag, te hoog of heeft je kat een gezond gewicht

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Voor honden

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Dog Tendon Protect 200 ml

 • Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen
 • Omega-3, Calcium, Magnesium, Vitamine D3, GLMax® Groenlipmossel
 • Boost van 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 20 kg 5 ml, 20+ kg 10 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • Geschikt voor preventief gebruik, ook voor honden in de groei 

Synopet Dog Muscle Relax 200 ml

 • Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie
 • Magnesium, Vitamine E, Vitamine B3, Vitamine B6, Zink
 • Boost van 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 20 kg 3 ml, 20+ kg 5 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis
 • Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning