Verzorging van je senior kat

Een comfortabele oude dag voor je kat

Als je kat ouder wordt, dan brengt dat bij je dier lichamelijke veranderingen met zich mee. Net als bij mensen. Veel katten verouderen gelukkig zonder ernstige ouderdomsklachten, maar bijna elke senior kat heeft in meer of mindere mate last van de gewrichten. Extra aandacht voor de gezondheid en extra comfort voor het welzijn, dat kan je kat op leeftijd dan ook absoluut waarderen. 

Preventieve zorg

Doe regelmatig de gezondheidscheck bij je kat. Wij adviseren om minimaal 1 x per week in ongeveer 10 minuten de gezondheid te controlen. Gebruik onze handige checklist.

Loop je tegen iets aan en weet je niet wat het is? Raadpleeg dan de dierenarts.

Handig! Onze gewrichtsklachtentest geeft direct een indicatie of je kat mogelijk last heeft van de gewrichten.

 

Voedingstips

Het is bekend dat katten op leeftijd minder drinken. Toch is het belangrijk dat je dier voldoende vocht binnenkrijgt. Heb je het idee dat je dier minder gaat eten? Sommige katten hebben moeite met de harde brokjes of hebben behoefte aan een voersoort met minder eiwitten en fosfor.

Aanrader! Door regelmatig de body condition score bij je kat te bepalen, heb je goed in de gaten of er verandering is in de lichamelijke conditie van je kat.

Senior of bejaarde kat?

Is je kat op leeftijd? Door betere voeding, supplementen en zorg worden katten steeds ouder. Sommige katten worden wel 20 (!). Is jouw kat ouder dan 10? Dan mag je de titel senior aan de naam van je kat toevoegen. Vanaf 14 jaar is je kat zonder twijfel een bejaarde heer of dame.

Gevolgen van veroudering

 • Een oudere kat is vaak minder actief. Springen, klimmen en rennen gaat minder gemakkelijk. Het spiervolume neemt af, de kans op gewrichtsproblemen neemt toe door de verminderde bewegingsvrijheid.
 • Een kat op leeftijd beweegt minder en slaapt meer. De slaap is lichter.
 • Het smaakvermogen en de reuk neemt af, daardoor kan het voorkomen dat je kat minder eetlust heeft. Kaak of gebitsproblemen zijn voorkomend.
 • Een oudere kat drinkt vaak minder, daardoor is er kans op uitdroging. Let vooral op bij een verminderde nierfunctie.
 • De vachtconditie wordt minder, dat maakt je dier minder bestand tegen kou en regen.
 • Een oudere kat heeft meer moeite met het opnemen van voedingsstoffen uit de voeding.

Gewrichtsklachten moet je niet onderschatten!

Ouderdom brengt dus kwalen met zich mee. Nierfalen is één van de meest voorkomende klachten bij katten. Ook diabetes, een hoge bloeddruk, ontstekingen in kaak/gebit en gewrichtsklachten zijn typische ouderdomskwalen. 
Maar liefst 90% van de katten van 12 jaar of ouder heeft gewrichtsklachten. Dat is dus heel veel. Gewrichtproblemen verergeren als je er niets aan doet en gaan niet over. Effectief behandelen en de gewrichten ondersteunen is een must. 

Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten

Synopet Cat Joint Support 75 ml

 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Gezondheid & welzijn

Leefstijlaanpassingen

1. Fijne slaapplek. Lag je kat vroeger uitgerekt op de kast? Dat kan nu wat moeizamer gaan. Soms biedt een opstapje een uitkomst, maar je kat kan ook een nieuw heerlijk plekje wensen. In de vensterbank of ergens anders op een laaggelegen plaats. Denk ook een aan een fijn kussentje of matje of je kat.
2. Kattenluikje of kattenbak. Soms kan het kattenluikje te zwaar zijn of de kattenbak te hoog om in te stappen. Help je dier door de deur te openen en zorg voor een prettig toegankelijke kattenbak. 
3. Nagel- en vachtverzorging. Een kat is netjes op zichzelf. Een kat met een onverzorgde vacht kan vaak hulp gebruiken. Maak dan ook de achterkant schoon en check de nagels. Het kan nodig zijn die te knippen.
4. MyCat chillroom. Gun je kat een ruimte waar je dier zich terug kant trekken. Je oudere dier heeft behoefte aan een plek waar hij of zijn niet gestoord wordt door kinderen, andere katten of dieren.

Zo oud is je kat in mensenjaren

Reken maar uit… Als je kat 1 jaar is, dan is dat vergelijkbaar met 16 mensenjaren, bij 2 jaar is dat 24 jaar en dan is het elke verjaardag een sprong van 4 jaar, als de vergelijking maakt met de leeftijd van mensen. Een kat van 6 jaar is dan vergelijkbaar met een persoon van 40 jaar. Is je kat 14? Dan is je dier in mensenjaren 72. Een kat van 19 jaar is dus 92 jaar oud.

Kat Mens Kat Mens
1 15 11 60
2 24 12 64
3 28 13 68
4 32 14 72
5 36 15 76
6 40 16 80
7 44 17 84
8 48 18 88
9 52 19 92
10 56 20 96

Care Team tip:

Aandacht voor de nieren

“Nierfalen is een vaak voorkomend probleem bij oudere katten. Dat maakt het soms best moeilijk om medicijnen toe te dienen, die moeten immers vaak via de lever en nieren afgebroken worden. Synopet Joint Support is 100% natuurlijk en kan daarom vertrouwd gegeven worden als er sprake is van een verminderde nier- of leverfunctie. Geef je er andere medicijnen naast? Doe dat dan op een ander moment dan het Synopet supplement voor de gewrichten.”

Jolanda, Care Team

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Synopet gezondheidsproducten

Koop je veilig en vertrouwd in onze Synoshop.com

Voor de gewrichten

Synopet Cat Joint Support 75 ml

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Boost van 25 dagen, 1 x per dag 3 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Dog Joint Support 75 ml of 200 ml

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Boost van 25 of 40 dagen, 1 x per dag
  honden tot 10 kg 3 ml, 10 – 30 kg 5 ml, 30 – 45 kg 7,5 ml, 45+ 10 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis

Synopet Rabbit Joint Support 75 ml

 • Voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten
 • GLMax® Groenlipmossel, Bio-CM100® Curcumine, Zwarte bes-blad SKAL-certificate
 • Boost van 30 dagen, 1 x per dag 2 ml
 • Onderhoudsdosering, ½ van reguliere dosis 

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.