Artrose bij honden

Wat is het en hoe herken ik het?

Artrose bij honden: wat is dat?

Artrose is slijtage van het kraakbeen tussen de gewrichten. Dit is een glad en elastisch weefsel dat ervoor zorgt dat beide gewrichtshelften soepel over elkaar kunnen glijden bij het bewegen. Kraakbeencellen worden continu aangemaakt en afgebroken. Bij artrose is dit proces verstoord en wordt het kraakbeenoppervlak ruw en minder elastisch. Dit heeft als gevolg, dat de gewrichten bij het bewegen over elkaar gaan schuren en dit beschermende weefsel gaat slijten. Als snel ontstaan er ontstekingen in de gewrichten die pijn en stijfheid veroorzaken.

Artrose bij honden: waardoor komt dat?

Net als bij mensen is artrose bij honden een natuurlijk gevolg van veroudering. Het kraakbeen wordt minder elastisch, zodat er beschadigingen ontstaan. Het kraakbeen kan echter ook al eerder gaan slijten. Denk maar aan honden met overgewicht. Door die extra kilo’s neemt de druk op de gewrichten – en dus het kraakbeen – flink toe. Heeft je hond een breuk of een zware kneuzing gehad? Dan bestaat er de kans dat na verloop van tijd ook artrose ontstaat.

Artrose bij honden: hoe merk ik dit op?

Je hond zal je niet vertellen dat er iets mis is. Als je hem goed observeert, dan geeft hij wel heel duidelijk aan dat er iets mis is met zijn gewrichten. Hier moet je op letten:
• staat je hond niet meer zo gemakkelijk op na een periode van rust?
• loopt je hond niet meer zo gemakkelijk de trap op en af?
• rent je hond niet meer zo graag achter een bal aan?
• Loopt je hond bij het uitlaten kreupel of blijft hij achter bij het wandelen?
Als je één of meer van deze symptomen herkent, maak dan een afspraak met de dierenarts. Hij of zij kan op basis van een lichamelijk onderzoek én een röntgenfoto je meer vertellen wat er aan de hand is.

Artrose bij honden: hoe wordt dat behandeld?

Kraakbeen dat eenmaal beschadigd is, zal zich niet meer kunnen herstellen. Bij de behandeling zal de dierenarts zich dan ook richten op het vertragen van het slijtageproces en het bestrijden van de pijn in de gewrichten. Daarom krijgt je hond ontstekingsremmende pijnstillers, zodat hij zich weer zonder pijnklachten kan bewegen. Het is belangrijk om je hond de eerste tijd zoveel mogelijk rust te geven. Laat hem een paar keer per dag aangelijnd uit voor een wandeling van niet meer dan vijf mintuten. Dit kan je langzaam uitbreiden op het moment dat de klachten beginnen af te nemen.

Alsjeblieft, tools en tips voor jouw hond

Stel je vraag aan ons Care team

Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.

Veelgestelde vragen

Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.