Spondylose bij honden

Wat is het en hoe herken ik het?

Spondylose bij honden: wat is dat?

Artrose kan overal in het lichaam optreden waar kraakbeen aanwezig is. Wanneer de kraakbeenschijven tussen de ruggenwervels gaan slijten, dan noemen we dat ‘spondylose’. Als je hond ouder wordt, neemt het vermogen van deze tussenwervelschijven af om vocht vast te houden. Dit weefsel wordt droog en hard en gaat daardoor slijten. Het lichaam neemt vervolgens maatregelen om de schade te herstellen. Op de plaatsen waar het kraakbeen is verdwenen, wordt botweefsel aan de onderkant en zijkant van de wervels gevormd. Daardoor wordt de wervelkolom van je hond stijver. De zenuwbanen die naar de spieren, darmen en blaas lopen, kunnen bekneld raken, waardoor het risico van uitvalsverschijnselen aan de blaas, darmen of achterkant van de hond aanwezig is. Spondylose is een aandoening die vooral oudere honden van middelgrote tot grote rassen treft. Ook erfelijkheid kan een factor zijn. Zo kunnen boxers spondylose al op jonge leeftijd ontwikkelen.

Spondylose bij honden: hoe kan ik dit herkennen?

De symptomen worden bepaald door de ernst van de aandoening. Je hond heeft een stijve en zwabberende gang en hij heeft moeite met opstaan of liggen. Op de bank klimmen of trappenlopen gaan niet meer zo gemakkelijk. Let ook op de achterkant van je hond. Door minder beweging neemt vooral daar de spiermassa af. Door de pijn kan de hond humeurig en soms ook agressief worden. Als er problemen ontstaan met plassen en poepen, dan kan dit een teken zijn dat er door beknelling van zenuwen uitvalsverschijnselen zijn ontstaan. Merk je één of meerdere van deze symptomen op? Ga dan snel naar de dierenarts voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Op röntgenfoto’s zijn de botwoekeringen aan de ruggenwervels duidelijk te zien.

Spondylose bij honden: wat kan eraan gedaan worden?

De botgroei aan de ruggengraat kunnen niet verwijderd worden. Spondylose is dus blijvend. De dierenarts zal zich dan ook uitsluitend focussen op het verminderen van de pijn. Meestal knappen honden op als er ontstekingsremmende pijnstillers worden voorgeschreven. Laat je hond veel zwemmen. Dit houdt de spieren soepel en sterk en is niet belastend voor de gewrichten.

Alsjeblieft, tools en tips voor jouw hond

Stel je vraag aan ons Care team

Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.

Veelgestelde vragen

Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.