Beweegtips voor je konijn

Door Bernice Muntz

Een fit en blij konijn dat willen we allemaal!

Konijnen zijn dieren die graag bewegen. In de natuur scharrelen zij hun kostje bij elkaar door 4-6,5 uur per dag op zoek te gaan naar eten. Daarnaast lopen wilde mannetjes konijnen elke dag hun territorium af, en markeren de grenzen. De vrouwtjes graven de burchten, inclusief de nestkamers voor hun jongen. Veel huiskonijnen bewegen minder en eten meer dan hun wilde soortgenoten.

Huiskonijnen & bewegingg

Hoe kunnen we onze huiskonijnen stimuleren om meer te bewegen? Bij de meeste konijnen kun je in plaats van voer in een bakje te leggen, voer strooien. Kijk daarbij altijd naar het individu. Hang groenvoer op, bijvoorbeeld aan een stukje raffia. Raffia verteert als stro dus het is geen probleem als ze daar wat van binnenkrijgen, en het is niet giftig.

4 tips voor een fit konijn

1. Voerspellen en puzzels

Voerspellen kunnen konijnen lekker bezig houden. Kijk daarbij ook eens in de dierenwinkel op de hondenafdeling. Daar vind je ook veel puzzels en spellen die konijnen prima kunnen oplossen.

 

3. Sturen en fun

Een andere manier om konijnen actief te houden door konijnen achter je hand (met wat lekkers) aan te leren lopen. Houdt bijvoorbeeld een brokje van een ander merk droogvoer, of iets anders lekkers voor hun neus. Geef ze dit een paar keer, dan heel langzaam verplaats je je hand een hele kleine afstand. Daarbij beweeg je heel langzaam, als in slow motion. En daarna geef je dat lekkers opnieuw. Bouw het achter je hand aanlopen heel rustig op, voorkom frustratie. Is het konijn in staat een aantal centimeter achter je hand met lekkers aan te lopen? Dan kun je een stap verder. En dan kun je je konijn bijvoorbeeld terwijl je zit met een uitgestrekt been, over je been laten springen, een rondje laten draaien of de voorpootjes ergens op sturen. Blijf daarbij altijd belonen, anders heb je kans dat het konijn zijn interesse verliest.

 

2. Denkspellen

Het is goed om een denkspel rustig aan te leren, zodat ze op de juiste manier de puzzel oplossen en er geen frustratie ontstaat, waardoor ze of weglopen of bijvoorbeeld het spel compleet omgooien.

 

4. Hierkomen

Een andere leuke oefening is ‘hier-komen’. Neem een bakje met lekkers. Rammel (niet te hard, dan schrikt je konijn misschien) in de buurt van je konijn en geef je dier wat lekkers. Herhaal dat een aantal keer. Totdat je ziet dat je konijn het doorheeft dat als je rammelt, het dier lekkers krijgt. Nu ben je misschien in staat om een halve stap van je konijn vandaan te bewegen. Opnieuw te rammelen met het bakje. En waarschijnlijk komt je konijn nu naar je toe. Langzaam kun je de afstand opbouwen. Koppel het woordje ‘hier’ aan het spelletje in het begin terwijl je konijn naar je toe beweegt. Gaat dat goed? Dan kun je het woordje hier steeds eerder roepen. De meeste konijnen vinden dit een leuk spelletje

 

Aan de slag met onze tips voor jouw konijn! Het leuke is natuurlijk dat je samen met je dier in beweging komt. Dus leef je uit en doe gezellig mee. Samen bewegen is gezond!
Veel plezier.

Alles voor konijnen

Ontdek nu wat Synopet jouw konijn te bieden heeft

Onze Synopet topfans

Synopet topfans zijn er in soorten en maten. Lees de bijzondere verhalen…