Elleboogdysplasie bij katten

Wat is het en hoe herken ik het?

Elleboogdysplasie bij katten: wat is dat?

Onder de noemer ‘elleboogdysplasie’ vallen vier afwijkingen die het ellebooggewricht kunnen treffen.  Deze kunnen bij alle kattenrassen optreden, maar worden vooral gezien bij de grote soorten, zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat. Mank lopen is het meest opvallende symptoom van elleboogdysplasie. Meestal leidt deze aandoening ook tot artrose, omdat het kraakbeen tussen de gewrichten kan worden aangetast.

Elleboogdysplasiebij katten: waardoor komt dat?

Het ellebooggewricht zit wat ingewikkelder in elkaar dan bijvoorbeeld het heup- of kniegewricht. In tegenstelling tot deze gewrichten heeft het ellebooggewricht niet twee, maar drie botten. Dus de kans is groter dat dit gewricht zich in het eerste levensjaar niet goed ontwikkelt. Je kat ondervindt amper hinder bij lichte afwijkingen. Als de misvorming ernstiger is, dan kan het dier daar veel hinder van ondervinden. Fokkers van raskatten spelen vaak een dubieuze rol vanwege inteelt en een slecht fokbeleid. Erfelijkheid is dus de grote boosdoener van deze gewrichtsaandoening. Een andere oorzaak is een te snelle groei. Omdat de botten zich sneller ontwikkelen dan de spieren, ontstaat er te veel druk op het ellebooggewricht.

Elleboogdysplasie bij katten: welke vormen zijn er?

Osteochondritis Dissecans (OCD): bij deze aandoening is een kraakbeenfragment los komen te liggen in het ellebooggewricht. Dit geeft een pijnlijke ontsteking. Dit stukje kraakbeen zal operatief verwijderd worden om te voorkomen dat de ontstekingen het kraakbeen gaan beschadigen.

Incongruentie: de ellepijp en het spaakbeen zijn tijdens het opgroeien niet goed op elkaar aangesloten. Daardoor is er een lengteverschil ontstaan en dit zorgt voor irritatie aan het botweefsel en kraakbeen. Hoewel het een zware operatie is, kan deze afwijking daarmee goed hersteld worden.

Los Processus Anconeus (LPA): bij deze aandoening is een botje dat aan de ellepijp hoort vast te zitten niet vastgegroeid. Omdat het los ligt in het gewricht, kan dit het kraakbeen gaan irriteren. Om te voorkomen dat er artrose ontstaat, zal de dierenarts dit botje operatief verwijderen.

Los Processus Coronoïdeus (LPC): bij deze aandoening is een stukje bot afgebroken dat aan de ellepijp vast zit. Dit kan operatief verwijderd worden. Een moeilijke ingreep, omdat het ellebooggewricht meestal al is aangetast door artrose.

Alsjeblieft, tools en tips voor jouw kat

Stel je vraag aan ons Care team

Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.

Veelgestelde vragen

Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.