Heupdysplasie bij katten

Wat is het en hoe herken ik het?

Heupdysplasie bij katten: wat is dat?

Bij deze aandoening passen de heupkom en dijbeenkop niet goed in elkaar. Daardoor gaat je kat mank lopen. Deze ontwikkelingsstoornis ontstaat in het eerste levensjaar als de gewrichten zich vormen. Helaas komt heupdysplasie steeds vaker voor bij katten. Een onzorgvuldig fokbeleid is daar de grote boosdoener van. Als de moeder of vader heupdysplasie heeft, dan is de kans groot dat deze aandoening wordt doorgegeven aan de kittens. Vooral grote kattenrassen – zoals de Maine Coon – zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie.

Heupdysplasie bij katten: waardoor komt dat?

Het heupgewricht wordt gevormd door de heupkom en de dijbeenkop. Bij heupdysplasie ontwikkelen deze twee botten zich tijdens de groei niet goed. Vaak is de kom niet diep genoeg, zodat het ronde bolletje er niet goed in past. Het heupgewricht is daardoor minder stabiel en er ontstaat speling bij het bewegen. Dit doet pijn. De wrijving heeft ook een negatief effect op het kraakbeen waarmee beide gewrichtshelften zijn bekleed. Die gaat slijten, zodat er dus ook artrose ontstaat. Vooral jonge katten kunnen heupdysplasie krijgen, omdat ze nog jong en speels zijn. Daardoor ligt het gevaar van overbelasting van de heupgewrichten op de loer. Naast erfelijkheid en overbelasting spelen nog meer factoren een rol. Ook overgewicht, een te hoge groeisnelheid en verkeerde voeding kunnen deze heupaandoening veroorzaken.

Heupdysplasie bij katten: hoe herken ik dat?

Deze heupaandoening kan bijzonder pijnlijk zijn voor je kat. Maar pijn is nu niet bepaalt een issue voor katten, want die negeren die gewoon. Daarom moet je goed op letten of je veranderingen ziet in beweging en gedrag. Loopt je kat mank, trekt hij met zijn poot en piept hij als je het heupgewricht aanraakt? Dan is het verstandig om met je kat naar de dierenarts te gaan.

Heupdysplasie bij katten: hoe wordt dat behandeld?

De dierenarts zal eerst van je willen weten wat je is opgevallen aan je kat. Daarna zal hij of zij de heupgewrichten onderzoeken en de diagnose bevestigen met een röntgenfoto. Aan de misvorming van het heupgewricht kan niets gedaan worden. De behandeling bestaat uit ontstekingsremmende pijnstillers. Deze verminderen enerzijds de pijn in het heupgewricht die door de speling van de gewrichten ontstaat. Anderzijds dempen ze de ontstekingspijn die vrijwel altijd bij artrose optreedt. In ernstige gevallen kan de dierenarts besluiten om een operatie uit te voeren. Dan wordt de dijbeenkop verwijderd en vervangen door een kunstexemplaar die wel goed past.

Alsjeblieft, tools en tips voor jouw kat

Stel je vraag aan ons Care team

Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.

Veelgestelde vragen

Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.