6 tips voor een stevige achterhand

Gemakkelijk en erg effectief

Een fitte en blije hond, dat willen we allemaal!

Een hond die goed in z’n vel zit heeft minder kans op blessures. Helaas komen problemen in de achterhand van de hond vaak voor. Wij geven je tips om de achterhand van je hond sterk te houden of te maken. Die zijn niet moeilijk en vaak gewoon binnen de normale wandeling te doen. 

Overbelasting & aandoeningen

Problemen in de achterhand van je hond kunnen ontstaan door overbelasting. Je hond heeft bijvoorbeeld te veel gesprongen of gerend. Zoals in en uit de auto springen of flink achter de frisbee aanrennen en springen.
Maar de oorzaak kan ook komen door een aandoening of trauma. Denk aan een ongelukje, een operatie of een hernia. Ook oudere honden, die minder actief worden, verliezen langzaamaan kracht in de achterhand.

Je kunt de achterhand van je hond trainen!

Uiteraard let je er daarbij wel op dat je niet over de grenzen van je dier gaat. Deze oefeningen zijn niet geschikt voor een hond met pijnklachten. Alles met mate en naar kunnen van het dier.

3 gangen menu kat

Warming up & cooling down

Voordat je start met je oefeningen zorg je ervoor dat je hond in beweging is. Als je dier net lekker heeft liggen slapen en uit z’n mandje komt, is het niet heel fijn om gelijk ergens met de voorhand tegenaan te moeten staan. Eerst een looprondje is wel zo fijn! 

6 tips voor een stevige achterhand

1. Balans

Laat je hond met de voorpoten ergens tegenaan staan.

Dit is goed te combineren met een boswandeling. Een omgevallen boom is een prima balansbalk. Thuis kun je de trap gebruiken, in de stad de stoeprand. Er is vast meer te bedenken!

Start met zo’n 10 seconden bouw langzaam op tot 1 minuut.

Let op; de hond mag geen holle rug trekken en het hoofd moet ontspannen laag hangen.

 

3. Estafette

Kort sprintje trekken.

Laat de hond liggen op zijn plaats en loop zelf 5 of 10 meter verder. Roep de hond zo enthousiast mogelijk, zodat je dier in een sprint naar je toekomt. Zoek een rustig plekje, zodat er weinig afleiding is. Dit kan ook aan de lange lijn. Let er wel op dat je dier je niet als een speer voorbij rent, waardoor je dier een klapt krijgt als de lijn strak komt te staan.

Begin met een keer of 5 en bouw dit op naar 10 keer. Houd daarna minimaal één minuut rust. Ook de afstand kun je net wat vergroten. Dit is een leuke discipline oefening om samen met je dier te doen. Beloon je dier altijd voor het naar je toe komen.

 

5. Draagkracht

Laat de hond iets meenemen in de bek. 

Als je hond iets draagt, zal automatisch het gewicht naar de achterhand verplaatsten. Je kunt je hond bijvoorbeeld een balletje of een stok laten dragen tijdens het lopen.

Dit kun je moeilijker maken door de hond iets te laten meenemen tijdens een sprintje.

 

2. Hellingen

Heuvelopwaarts lopen.

Zoek wat heuveltjes in het bos of in het park. Loop erop en weer eraf. Als het mogelijk is, kun je naar beneden beter een minder steile weg kiezen (schuin naar beneden lopen).

Start met een aantal keer en bouw dit steeds verder uit, zolang je dier het aankan.`

Let op; de hond moet zichzelf niet omhoog hijsen, maar vanuit de achterhand naar boven klimmen.

 

4. Zwemmen

Lekker zwemmen, neem de hondenbadjas maar mee!

Zwemmen is heel goed voor het lichaam van je hond omdat je niets overbelast. Vaak vinden honden het leuk als je wat in het water gooit wat ze mogen apporteren.

Is je hond van nature geen watterrat? Waden door het water is ook een heel geschikte oefening.

Veel bewegingstherapeuten bieden ook hydrotherapie. Wellicht is dit voor jouw dier een mooi alternatief.

Let op; met warme temperaturen is niet elk zwemmeer of riviertje geschikt.

 

6. Zandbak

Door mul zand lopen.

In het mulle zand moet je hond de benen meer heffen en de achterhand gebruiken. Dit is best een zware oefening voor een hond met achterhandproblemen. Dus overdrijf niet!

De kinderzandbak op het schoolplein is misschien wel een goede oefenplek voor je hond, maar daar niet voor bedoeld. Maak een boswandeling of een wandeling door het park. Het zand moet ook niet zo los zijn dat je dier tot de knieën wegzakt, een gewone zandweg of grindpad is al snel zwaarder.

Een hele andere oplossing is een zacht matras. Deze kun je ook als balansoefening inzetten.

 

Aan de slag met onze tips voor de strakke hondenbips! Het leuke is natuurlijk dat je samen met je dier in beweging komt. Dus leef je uit en doe gezellig mee. Samen bewegen is gezond!
Veel plezier.

Onze health boosters

Voor de soepele beweging van je hond

Onze Synopet topfans

Synopet topfans zijn er in soorten en maten. Lees de bijzondere verhalen…