Help mijn kat doet het naast de bak!

Is het gedrag van je kat plotseling anders? Soms kunnen gewrichtsklachten de oorzaak zijn.

Deel 1 van 3 – onzindelijkheid

Uit de praktijk van kattenexpert Maggie Ruitenberg

Maggie Ruitenberg is expert in kattengedrag en speciaal voor Synopet schrijft ze een 3-tal artikelen over plotselinge gedragsveranderingen bij katten. Vanuit haar ervaring beschrijft ze 3 verschillende casussen uit haar praktijk, waarbij katteneigenaren letterlijk met de handen in het haar zaten over de oorzaak van het afwijkende gedrag van de kat.

Deel 1 onzindelijkheid door gewrichtsklachten

Onzindelijkheid bij katten is een heel vervelend probleem. Voor jezelf, maar ook voor de kat. Als de kat onzindelijk is en buiten de bak poept en plast, dan is er wat aan de hand. Misschien lukt het je kat niet om in de bak te klimmen en te hurken. Het is goed mogelijk dat er sprake is van gewrichtsklachten, zoals in het geval van poes Mies.

Mijn kat doet het naast de bak…

Katten die naast de bak plassen of poepen zijn problemen waarvoor katteneigenaren veelal een kattengedragsdeskundige om hulp vragen. Het is ook echt vervelend voor de eigenaar: een kat die op je vloerkleed, bank, bed of de vloermat plast of poept. Zie die plasgeur vervolgens maar eens kwijt te raken uit je stoffen bank.

Maar ook voor de kat zelf is het niet fijn. Die heeft eigenlijk altijd een heel goede reden om ergens anders te gaan zitten en kan flink gestrest raken door de ongeschikte kattenbak. Want dat is echt de voornaamste reden van onzindelijkheid: in de ogen van de kat is er iets mis met de kattenbak.

kat naast de bak

Mies, de poes die naast de bak plast

Ook bij Mies (12 jaar oud) waarvoor mijn hulp als kattengedragstherapeut werd gevraagd, was sprake van onzindelijkheid. Mies gebruikte vooral het vloerkleed en de bank in de woonkamer hiervoor en deed dan echt een hele grote plas. Omdat het plassen steeds vaker voorkwam, waren de eigenaren met Mies naar de dierenarts gegaan, die hen na controle van Mies en van de urine naar mij had doorgestuurd.
De eigenaresse van Mies vertelde me dat ze zelf al van alles hadden geprobeerd: kattenbakken erbij, kap van de bak, ander grit in de bak, plasplekken goed schoonmaken en afdekken met aluminiumfolie. Helaas tot nu toe zonder resultaat.
Mies bleek ook nog niet zo lang bij deze eigenaren te wonen. Ze kwam uit het asiel en er was niets bekend over de voorgeschiedenis.

Overgewicht

Mies had ook nog een ander probleem naast het plassen buiten de bak. Mies was namelijk dik en niet een beetje te dik, maar echt bijna vierkant. Hiervoor hadden de eigenaren al dieetadvies vanuit het asiel en de dierenarts gehad. Mies stond inmiddels op een streng dieet van 2x daags brokjes, maar helaas tot nu toe zonder resultaat.
Bij een gedragsconsult is het heel belangrijk om de situatie thuis bij de kat ook goed in kaart te brengen. Na de intake en controleren of lichamelijke oorzaken al door de dierenarts uitgesloten waren ging ik dus zo snel mogelijk bij Mies thuis kijken waarom ze de kattenbak niet meer altijd wou gebruiken. Daarnaast hoopte ik ook wat adviezen te kunnen geven om haar af te laten vallen. Het is nu eenmaal niet gezond voor een kat zo dik te zijn.
Al snel bleek dat er toch ook lichamelijk wel het een en ander aan de hand was.

3 symptomen

Inactiviteit

De eigenaren vertelden dat Mies eigenlijk alleen maar lag te slapen. Ze kwam alleen in beweging om te eten, drinken of de bak te gebruiken.

Niet kunnen hurken

De eigenaren hadden een video gemaakt toen Mies de kattenbak gebruikte. Een gezonde kat, die zich comfortabel voelt in de kattenbak, zit vaak met de billen bijna tegen het grit aan. Mies hurkte echter nauwelijks tijdens het plassen.

Stress signalen

Daarnaast trok Mies met het vel op haar rug tijdens het plassen, een duidelijk stresssignaal dat zowel bij interne stressoren (jeuk, pijn) als bij andere stressoren uit de omgeving regelmatig te zien is bij katten. Wanneer Mies van haar slaapplaats werd gelokt met een sterk ruikend kattensnoepje, kwam ze langzaam overeind. Ze trok weer met haar vel, tongelde meermaals en liep langzaam naar het snoepje. Het leek wel of ze op eieren moest lopen en ze bleef met het vel op haar rug trekken. Toen ze het snoepje op had gegeten, likte ze meermaals kort over haar poten om daarna op het vloerkleed neer te ploffen.
Ook het tongelen (tongetje dat snel even de neus likt) is een duidelijk stresssignaal en het zichzelf even likken kan conflictgedrag zijn. Gezien de andere signalen en de wijze van bewegen kan het echter ook heel goed op pijn duiden. Katten gaan de plek waar ze pijn hebben namelijk ook vaak extra likken.

Pijnlijke gewrichten

Pijn door gewrichtsproblemen
Het grootste probleem van Mies bleek uiteindelijk pijn te zijn. Belangrijk om te weten is dat het merendeel van de seniorkatten last heeft van gewrichtsproblemen en dat kan heel pijnlijk zijn voor de kat. Een kat die pijn heeft, schreeuwt dat niet van de daken, maar wordt inactief en probeert zo min mogelijk te bewegen.
Vervolgens zie je dat er een wisselwerking ontstaat:
Door het minder bewegen wordt de kat dikker.
Doordat de kat dikker wordt, krijgt de kat meer last van gewrichtsproblemen etc.

Adviezen

Uiteraard kregen de eigenaren de gebruikelijke adviezen bij onzindelijkheid, zoals meerdere grote kattenbakken verspreid door het huis, met zacht klontvormend grit en dagelijkse schoonmaak van de bakken.
Daarnaast was echter het belangrijkste advies: terug naar de dierenarts om een goede diagnose voor te laten stellen en advies vragen om de acute gewrichtsproblemen van Mies op te lossen, zodat ze minder pijn had tijdens het hurken in de kattenbak en bij het bewegen.

Update over Mies
Na een aantal maanden mailden de eigenaren dat ze Mies niet meer terug kenden. Ze was al wat afgevallen, speelde weer met speeltjes, maakte dagelijks een wandelingetje door de tuin. En niet onbelangrijk, het plassen naast de bak, dat was al binnen een week na het bezoek aan de dierenarts gestopt door een adequate behandeling.

Synopet advies bij gewrichtsklachten

Behandel gewrichtsklachten altijd! Gewrichtsklachten bij katten worden niet minder, maar verergeren in de loop van de tijd. Door na de opstartboost 1 of 2 keer per jaar een Feli-Syn boost aan je kat te geven, houd je de gewrichten soepel en het kraakbeen van je kat gezond. 

Synopet Feli-Syn

Voor de soepele beweging van je kat

Inhoud:
GLMax® Groenlipmossel
Bio-CM100® Bio-Curcumine
Zwarte bes-blad
Nieuwe klant? Advies: 25 dagen boost 3 ml per dag

arvid van putten

Maggie Ruitenberg

Expert kattengedrag & welzijn

Mijn hele leven ben ik al dol op en gefascineerd door katten. Toen ik hoorde dat er een opleiding tot kattengedragstherapeut in Nederland kwam, schreef ik mij dan ook onmiddellijk in.Ik haalde mijn diploma en was in 2005 een van de eerste gediplomeerde kattengedragstherapeuten in Nederland.

Meteen na het behalen van mijn diploma ging ik aan de slag als kattengedragstherapeut en in de loop der jaren heb ik duizenden katten met onzindelijkheid, sproeien in huis en andere gedragsproblemen kunnen helpen. Maar ik wil meer. Ik wil ook al die eigenaren bereiken die nog geen problemen hebben met hun kat. Zo kan ik voorkomen dat het fout gaat en dat is veel fijner dan achteraf proberen nog te redden wat er te redden valt. Ook wil ik de professionals bereiken, die werken met katten. Begrip kweken voor de aard van de kat. Begrip voor wat de kat voelt, als we geen rekening houden met zijn natuurlijke behoeftes. Maar vooral zorgen dat eigenaren en katten gelukkig zijn met elkaar door inzicht te bieden in wat de kat nodig heeft.

Meer artikelen van Maggie:

Nog even geduld, deze zullen snel verschijnen.

Alles voor katten

Ontdek nu wat Synopet voor jouw kat te bieden heeft

Onze gezondheidsboosters voor je kat, konijn, hond en paard

100% puur natuur | Effectief binnen de gebruiksduur | Slechts 1 of 2 x per jaar na Startup boost | Vloeibaar voor betere lichaamsopname