Magnesium: een essentieel mineraal voor je paard

Magnesium voor paarden

Elk paard heeft Magnesium nodig, het is een nodig voor de vorming van het skelet en spieren, het functioneren van spieren, het zenuwstelsel, de energieproductie en een goede werking van een groot aantal enzymen. Enzymen zijn nodig voor lichaamsprocessen.

Een Magnesiumtekort bij je paard wil je dus niet. Het kan vervelende blessures opleveren. Toch komt bij paarden en vooral paarden die flink getraind worden een Magnesiumtekort regelmatig voor. Aanvullen dus! 
Maar welke vorm van Magnesium kies je en wat past het beste bij de situatie van je paard? Wij praten je bij.

Wat is Magnesium?

Magnesium is een mineraal. Je paard heeft het elke dag nodig. Verschillende voedingsbronnen van je paard bevatten Magnesium, zoals het ruwvoer en het krachtvoer. De dagelijkse hoeveelheid is vaak voldoende, tenzij je je paard flink traint en als je paard flink zweet. Het kan verstandig zijn om een paard regelmatig supplementen met Magnesium te geven. Een overschot komt eigenlijk niet voor, alleen bij chronisch nierfalen, en een tekort wil je graag voorkomen. 

 

Wanneer geef je Magnesium?

Het kan voorkomen dat je paard een Magnesiumtekort heeft. De spieren zijn gespannen en het kan zelfs zijn dat je dier staat te trillen op de benen. Dit kan soms ook heel abrupt, na een stress situatie of na flinke inspanning. Paarden die zich vaak in het zweet werken of sportpaarden zijn vaak gebaat bij een supplement met Magnesium. Bij Synopet maken we een onderscheid tussen een supplement voor de pezen, spieren en botten en een supplement bij fysieke en mentale spanning.

Ondersteuning van
pezen, spieren en botten

Magnesium en Calcium

Magnesium en Calcium helpen elkaar, althans als de verhouding tussen de beide ingrediënten klopt. Als er teveel Calcium is toegevoegd, wordt de Magnesium niet opgenomen door het lichaam en gewoonweg uitgeplast.
Samen werken Magnesium en Calcium aan de botten, maar ook aan de werking van de pezen en spieren. Magnesium zorgt voor de ontspanning en Calcium voor de aanspanning. In Synopet is daarnaast Vitamine D3 voor sterke pezen en spieren toegevoegd. Omega 3 (Groenlipmossel, Visolie, Sojaolie) is goed voor het hart en bloedvaten en toegevoegd om de doorbloeding van spieren en pezen te bevorderen.   

Train je fanatiek? Ondersteun de pezen van je paard

Peesblessures wil je altijd voorkomen! Daarom is het verstandig om de pezen van je dier te ondersteunen én dat kan ook heel goed preventief. Tendon Protect is bij uitstek geschikt voor het skelet, de pezen en de spieren van je paard. Je geeft het als je paard preventief ondersteuning kan gebruiken, omdat je bijvoorbeeld fanatiek traint of als je paard een blessure aan pezen of spieren heeft. 

Geschikt voor jouw paard?

  • sportpaard
  • jong paard in trainingsopbouw
  • ondersteuning paard met peesblessure (zwelling, pijn)
  • paard met losse of strakke banden, pezen of spieren

Synopet Tendon Protect 

Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen bij je paard.

 • Omega-3,
 • Calcium,
 • Magnesium,
 • Vitamine D3,
 • GLMax® Groenlipmossel

Geschikt voor preventief gebruik, ook voor dieren in de groei.

100% natuurlijk | vloeibaar voor een betere lichaamsopname | geschikt voor alle rassen

 

Synopet Horse Tendon Protect 1000 ml
 • Dagelijkse dosis, 12,5 ml per dag
 • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml

Ondersteuning bij
lichamelijke en geestelijke spanning 

Magnesium en Zink met Appelazijn

Magnesium en Zink zijn een meer voorkomende combinatie waar het gaat om de ondersteuning bij stress en spanning. Waar Magnesium bijdraagt aan de soepele spieren, ondersteunt Zink de verbetering van het leervermogen en de concentratie. Een krachtige combinatie waar het gaat om geestelijke en lichamelijke spanning bij je paard. De Appelazijn zorgt voor een betere opname door de enzymen die bijdragen aan de spijsvertering. Vitamine E, B3 en B6 zorgen voor de energievoorziening en het zenuwstelsel en de rode bloedcellen. De totaalformule is een zorgvuldige mix om fysiek en mentaal te balanceren. In Synopet zijn deze ingrediënten samengebracht om meer ontspanning bij je paard te krijgen, soepele spieren en meer concentratie. 

Is je dier snel gespannen? Ondersteun bij stress en spierspanning

Sommige dieren bouwen snel spanning op in het lijf, waardoor ze zich nog nauwelijks concentreren en al helemaal niet meer leren. Stress is direct van invloed op het Magnesiumniveau en paarden hebben dan ook vaker een tekort aan Magnesium waardoor de spanning is stand blijft. Magnesium in combinatie met Zink kan je dier ondersteunen in de spierspanning, maar ook het concentratievermogen. Het is ook mogelijk om de paardenspieren preventief te ondersteunen met Magnesium.

Geschikt voor jouw paard?

 • paard met veel spierspanning
 • kijkerig of onrustig paard
 • gestresst paard (bijvoorbeeld door veranderingen)
 • paard met verminderde spierfunctie
 • jong paard met minder concentratie en leervermogen

Synopet Muscle Relax

Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie

 • Magnesium,
 • Vitamine E,
 • Vitamine B3,
 • Vitamine B6,
 • Zink

Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning.

100% natuurlijk | vloeibaar voor een betere lichaamsopname | geschikt voor alle rassen

Synopet Horse Muscle Relax 1000 ml
 • Dagelijkse dosering, 12,5 ml
 • Boost van 40 dagen, 1 x per dag 25 ml

Oxide, chelaat of citraat - welke vorm Magnesium is het beste?

Niet alle Magnesiumvormen zijn door het lichaam even goed opneembaar. Van chelaat is het bekend dat het goed opneembaar is en ook Magnesiumcitraat is goed opneembaar door het paardenlichaam. Magnesiumbisglycinaat draagt bij aan de geestelijke balans en wordt vooral humaan ingezet. Magnesiumcitraat wordt vaker ingezet als ingrediënt voor de ondersteuning van de goede spierwerking, het zenuwstelsel en het energieniveau. 

Care Team tip:

Zelf ingrediënten combineren tot een effectieve mix voor je paard? Dat kan uiteraard, maar waarom zou je dat doen… Er zijn veel totaalformules op de markt waarin Magnesium is verwerkt en daar is goed over de verhouding en samenstelling nagedacht. Dat scheelt een hoop gepuzzel en vaak ook kosten.

Jolanda, Care Team

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.