Maagzweer

 

#paardenblog | Andrea Schachinger

Maagproblemen bij je paard

Maagproblemen komen bij paarden veel vaker voor dan gedacht. Hoe kan dat dan? Veel maagproblemen bij het paard zijn terug te brengen naar de manier waarop wij paarden onze paarden voeren. Eigenlijk moet een paard  de hele dag door kleine hoeveelheden – vooral ruwvoer – eten om het maagzuur te neutraliseren. Er kunnen anders maagproblemen of zelfs maagzweren ontstaan.

Wat?!?!? Een maagzweer, dat geloof ik niet….

 Ik kwam bij een dame die met haar prachtige paard hoog in de dressuur reed. Het paard wilde niet meer. Het dier was sloom en niet meer in conditie. In de stal was het dier vervelend en het paard leek stress te hebben. Wat was er toch aan de hand met de werkwillige dressuurtopper? Ik behandel als dry needling therapeut de musculatuur en focus op het bewegingsapparaat. Daar was niets mis mee. Maar wat dan wel? Na een goed gesprek bleek het dier extra krachtvoer te krijgen om wat fitter te worden en daarnaast kuilvoer gemengd met hooi. Mijn alarmbellen gingen af. Het prachtige paard had maagproblemen, wellicht een maagzweer. 

Maagproblemen,

hoe herken je het bij je paard?

In de natuur eet het paard de hele dag door kleine hoeveelheden. Het maag- en darmstelsel van het paard is hierop ingesteld. Een paard heeft een kleine maag en een enorme darm. De maag van een paard maakt 24 uur per dag maagzuur aan en door speeksel en het eten van ruwe vezels wordt dit geneutraliseerd, zodat de maagwand is beschermd. Heeft je paard geen gezonde maagfunctie en wordt het maagzuur niet voldoende geneutraliseerd, er kunnen maagzweren ontstaan.

 
Signalen | maagproblemen

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor maagproblemen, maar het blijft moeilijk de klachten te herkennen. Soms heb je het niet eens door!

Paarden met maagklachten zijn over het algemeen minder werkwillig, hebben minder energie (gapen en doffe vacht) en ontwikkelen soms ondeugden (kribbebijten). Maar ook kan diarree voorkomen en kan er zelfs koliek ontstaan. 

Herken je symptomen bij je paard? Raadpleeg dan altijd de dierenarts voor een goede diagnose

Maagzweren,

loopt jouw paard meer risico?

Niet alleen presterende sportpaarden hebben een extra kans op maagzweren. Ook bij recreatiepaarden komen maagzweren voor. Maar hoe weet je nou of jouw paard meer kans loopt op maagproblemen? Het ene paard is het andere niet en natuurlijk is het ene paard gevoeliger voor maagklachten dan een ander. Maar er zijn een aantal risicofactoren, waardoor er klachten kunnen ontstaan.

 
Risico | maagproblemen

Stalpaarden Paarden die veel op stal staan, bewegen relatief weinig (niet alleen risico op maagproblemen!!) en hebben vaak niet de hele dag eten. De voermomenten zijn vaak 2 x per dag met nadruk op krachtvoer (kan ook invloed hebben op maagzuur). Een paard moet geen lege maag krijgen in verband met neutralisatie van het maagzuur.
Medicijngebruik
Gebruikt je paard medicijnen? Let dan extra op, de maagwand van het paard is gevoelig. 
Intensief trainen & stress
Veel trainen en stress kan de natuurlijke maagprocessen verstoren. 

De gevoelige maag van je paard ondersteunen?

 

 

 

 

Stomastine – 500 ml
kuur van 33 dagen
1 of 2 keer per jaar

Voorkomen is beter dan genezen

Ruwvoer! Zorg dat je paard verdeeld over de dag – zo’n 3 x – ruim voldoende ruwvoer krijgt. Geef je paard het hooi, voordat je krachtvoer geeft, dan is de speekselproductie optimaal op gang.  Het is zelfs niet erg om je paard wat minder krachtvoer te geven en meer ruwvoer. Stem het krachtvoer ook af op de prestatie die je paard moet leveren. Een recreatiepaard hoeft echt niet hoog in de sportbrok te staan. 

Je kunt er ook voor kiezen om je paard regelmatig een kuur te geven om het gevoelige spijsverteringskanaal van je paard te ondersteunen en te beschermen.  

Kuur voor gezonde maag- & darmfunctie | Stomastine

 

Als je paard last heeft van de maag en darmen, dan merk je dat direct. Maar hoe los je de problemen op?

Stomastine helpt de gezonde maag- en darmfunctie van je paard en draagt bij aan een gezonde spijsvertering.

Dunne mest | Koliekverschijnselen | Maagzweren | Gevoelig bij verandering van voer  

 

Stomastine | 500 ml | kuur van 33 dagen