Zomer! Tips voor een gezonde hondenzomer

Arvid van Putten

Het warme weer is op komst. Wij mensen leven dan helemaal op. We gaan dingen ondernemen en wandelen met de hond wordt opeens leuk. We worden vrolijk van mooi weer en krijgen er meer energie van. Daarbij is bewegen natuurlijk ook gezond. Alleen zit er een addertje onder het gras wat het welzijn van je hond in gevaar kan brengen. Hopelijk ga je er (nog) bewuster mee om na het lezen van dit artikel.

 

 

 

Synopet warm weer hond

Reguleren van warmte

We hebben allemaal wel eens gehoord over oververhitting bij een hond. Dit wordt vaak gekoppeld aan warm weer en dat is natuurlijk ook zo, maar niet alleen. Om het beter te begrijpen, is het goed om de hond zelf beter te leren kennen. Een hond reguleert de warmte in het lichaam via de bek, hijgen. Dit is de enige manier waarop ze warmte kwijt kunnen raken. Ze kunnen niet zweten zoals wij om af te koelen. De enige plaats waar een hond kan zweten, zijn de voetzolen. Ze gaan hier pas zweten wanneer ze iets spannends vinden, maar niet zo zeer om warmte kwijt te raken.

Luchtvochtigheid

Nu wordt de warmte vaak als enige reden aangedragen waarom honden oververhitting krijgen. Maar dit is niet helemaal waar. Het is de temperatuur gecombineerd met de luchtvochtigheid. Een hond zou bijvoorbeeld beter tegen een hoge temperatuur met lage vochtigheid kunnen dan een lagere temperatuur met hoge luchtvochtigheid*. Zo ken ik twee voorbeelden waarbij je het niet zou verwachten dat een hond overleden is door oververhitting. De eerste is een sledehond die zich inspande bij 14 graden. Maar door de hoge luchtvochtigheid is deze aan oververhitting overleden. Zo ook een hond die in een auto zat met 4 andere honden. Buiten was het nog geen 20 graden, de verwarming van de auto stond niet aan en toch is deze hond ook overleden aan oververhitting.

 

Wij mensen ervaren precies het zelfde. Degene die wel eens naar een sauna is geweest of thuis een stoomcabine heeft, kent het waarschijnlijk wel. Een turks stoombad is maar 60 graden, maar voelt vaak veel warmer aan dan een droge sauna van 95 graden. De luchtvochtigheid speelt echt mee. En hier in Nederland is het vaak vochtig, iets wat wij drukkend weer noemen. Maar ook bij droger weer kan een hond bij een hoge temperatuur oververhit raken.

Ondergrond

Maar daarnaast heeft warm weer nog een ander negatief effect: de ondergrond. Wanneer deze bloot gesteld wordt aan direct zonlicht, kan deze extreem warm worden. Asfalt wordt bijvoorbeeld al 50 graden bij 25 graden buiten temperatuur. Stoeptegels blijven wat koeler en komen rond de 40 graden. Gras blijft het koelst. Alleen wanneer, door lange droogte, het gras dor is geworden kan deze ook behoorlijk warm worden. Wanneer je hond voor langere tijd op deze hete ondergrond loopt, gaan er blaren ontstaan. Als je dan nog doorloopt, gaan deze open en loopt een hond letterlijk de voetzolen van de kussentjes af. Vaak wordt gedacht dat dit niet zo snel gaat. Als voorbeeld neem ik een tomaat. Om deze te ontvellen, doe je deze 30 seconde in kokend water. Nu is het asfalt geen kokend heet water, maar je wandeling duurt waarschijnlijk ook langer dan 30 seconde. Het beste is natuurlijk om op gras te lopen of schaduw partijen op te zoeken. Moet je echt over opgewarmde tegels of asfalt lopen, doe je hond dan honden schoenen aan. Zo bescherm je de kussentjes tegen het kapot lopen. Wat altijd goed is om te doen, is voelen of een ondergrond warm is of niet. Dit kan je op twee manieren doen:

  • Leg de rug van je hand op de grond. De palm heeft namelijk te veel eelt waardoor je het niet goed voelt. Als dit te warm aanvoelt, is het niet mogelijk om je hond er op te laten lopen
  • Als je op slippers loopt, ga er eens naast staan met je blote voeten op de grond. Nu niet bewegen en even blijven staan, minstens 1 minuut. Als je dit makkelijk vol kan houden zonder dat het echt heet aanvoelt, is het mogelijk om er op te lopen
zomer hond

Water op zoeken

Heb je de mogelijkheid, ga dan zo veel mogelijk schaduw opzoeken. Als je een park hebt, helemaal goed. De bomen, struiken en eventueel water zorgen dat de temperatuur niet tot extreme hoogte kan komen.

Terras

Heb je een terras, spuit deze dan nat voordat je hond er op gaat. Ook op die manier kan je er voor zorgen dat je hond wat meer buiten is.

Wandelschema

Als het overdag te warm is om te wandelen, heb je een uitdaging. Want je hond moet toch een keer de behoefte doen. Dit is het belangrijkste op echt hete dagen of tijdens een hitte golf. Want hoewel het tijdens de nacht afkoelt, de hitte gaat op een gegeven moment in de stenen/asfalt zitten waardoor deze steeds sneller op temperatuur komen wanneer de dag begint. Wat ik zelf altijd doe tijdens bijvoorbeeld een hittegolf, is een grote wandeling maken rondom de zonsopkomst. Het liefst er zelfs nog voor. Op de langste dag betekent dit wel vroeg je bed uit gaan, de zon komt dan namelijk op om 5:20. Maar dit is het koudste moment van de dag. De aarde heeft dan de hele nacht af kunnen koelen.

Gedurende de dag zijn het dan alleen nog maar plasrondjes van 5 tot 10 munten. In de avond misschien 10 – 15, maar dat is echt het maximale. Om dan de volgende ochtend weer vroeg op te staan.

Kies de vroege ochtend

of late avond voor een

langere wandeling

 

Koelbanden/-vesten

Om je hond nog net wat extra te ondersteunen, kan je koelbanden of vesten gebruiken. De koelband verkoelt de keel wat direct het innerlijk van de hond koelt via de luchtpijp. Het vest koelt de torso van de hond wat ook lekker is. De band en vest kan je gewoon tijdens het wandelen gebruiken. En als je hond het thuis heel erg zwaar heeft, ook natuurlijk. Thuis kan je dit ook afwisselen met een koel mat waar je hond lekker op kan liggen rusten om het koel te krijgen.

koelvest hond

Bezig houden

Veel honden zullen tijdens deze warmte zelf ook niet zo veel willen doen. Maar heb je nu een hond die toch energie over hebt en die je overdag niet kan uitlaten door de warmte, denk dan bijvoorbeeld aan hersenwerk. Niet de standaard, want ook van hersenwerk krijgt een hond het warm. Doe dan aangepast hersenwerk met bevroren lekkers. Zo is je hond lekker bezig en wordt deze ook meteen verkoeld.
Ook spelletje met water kan. Als je daarna je hond nat in de schaduw laat liggen, verdampt het water. Dit verdampen heeft een verkoelende werking.

Verantwoord de warme dagen door

Kijk altijd naar je hond. Je hond kan oververhit raken onder de 20 graden. Wanneer deze veel gaat druppelen, waterige druppels, uit de bek of niet goed meer aanspreekbaar is, kan het zijn dat deze al oververhit begint te raken. Zorg dan zo snel mogelijk dat je je hond koelt. Pas je wandelingen aan het warme weer aan en laat je hond het liefst niet boven de 18 graden hard werken zoals bijvoorbeeld rennen naast de fiets. Bewegen is gezond zolang er rekening gehouden wordt met het weer. Op deze manier kan je het langst van je hond blijven genieten.

* De luchtvochtigheid is ook de belangrijkste oorzaak (natuurlijk in combinatie met warmte) van oververhitting in een auto.

Onze gezondheidsboosters voor je hond, kat, konijn of paard

100% puur natuur | Effectief binnen de gebruiksduur | Slechts 1 of 2 x per jaar na Startup boost | Vloeibaar voor betere lichaamsopname

Puur natuur voor alle honden

gewrichtskuur

Flex-Dog

Voor de soepele spieren en pezen
duur van 40 dagen
gewrichtskuur

Relax-Dog

Ontspanning bij stress
duur van 40 dagen
gewrichtskuur

Cani-Syn

Voor de gewrichten
duur van 25 of 40 dagen

Veelgestelde vragen

We snappen dat je graag alles wilt weten over onze boosts en graag direct een antwoord op je vraag wilt. Daarom hebben we veelgestelde vragen voor je online gezet. Antwoord niet gevonden? Gewoon vragen aan ons Care team!

Persoonlijk & gratis advies voor jouw dier?

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.