Blog door Linda van Klaveren

Een gezond lijf zorgt voor een blije kat. Maar hoe zorg je er nu voor dat het lijf van jouw kat in optimale conditie blijft? Uiteraard moeten de basiszaken op orde zijn. Dit houdt in: goede voeding zonder onnodige toevoegingen, een goede hoeveelheid vocht, voldoende beweging, een goed ingerichte leefomgeving (denk hierbij bijvoorbeeld aan de juiste plaats en hoeveelheid van het aantal kattenbakken), jaarlijkse controle en entingen door de dierenarts. En natuurlijk mag de aandacht en liefde van het baasje niet ontbreken.

Maar soms zijn al deze zaken niet voldoende en heeft je kat iets extra’s nodig in de vorm van een supplement of medicijn.

Fijnproevers

Katten staan bekend om het feit dat fijnproevers zijn. In de praktijk kom je weleens katten tegen die hun neus ophalen voor bijvoorbeeld een nieuwe voeding, snoepjes of medicijnen. Hierdoor wordt het soms een hele uitdaging om je kat dit toe te dienen. Katten hebben net zoals honden een erg sterk reukvermogen. Maar naast een goede reuk, is ook de smaakbeleving voor een kat van belang. Zo zijn katten bijvoorbeeld dol op zure en zoute smaakstoffen. Meestal hebben ze een hekel aan de wat bittere smaken. Een zoete smaak zal een kat niet zoveel doen aangezien deze moeilijk te detecteren is door de smaakpapillen. Ook de structuur van het eten en het mondgevoel is van belang bij de keuze van een kat om iets wel of niet te willen eten.

Voedselvoorkeur

In de eerste maanden als kitten wordt de basis gelegd voor de voedselvoorkeur. Het is van belang om in deze periode te variëren qua smaak en textuur van het voedsel. Hoe eerder een kat vertrouwd wordt gemaakt met variatie, hoe beter dit zal zijn voor de algemene voedselacceptatie op latere leeftijd. Maar een kat is niet alleen kieskeurig vanwege het voedsel zelf. Ook de plaats van het etensbakje is erg belangrijk. Zorg dat dit op een rustige plek staat waar de kat ongestoord kan eten. Het liefst plaats je een etensbak niet in de directe omgeving van een kattenbak of een drinkbak en zorg je ervoor dat het bakje schoon is en geen resten heeft van bijvoorbeeld afwasmiddel. Een kat kan ook heel goed beoordelen of het voedsel vers is. Zorg dat brokjes goed afgesloten in een voedselcontainer zitten om de versheid te bewaren. Voedsel dat gekoeld wordt gehouden kan het beste op lichaamstemperatuur worden aangeboden aan de kat. Maar ook andere omstandigheden zoals: pijn, stress, verhuizing en de aanwezigheid van meerdere katten, kunnen van invloed zijn op het eetgedrag van een kat. Laat bij het vermoeden van pijn of ziekte je kat altijd even nakijken door de dierenarts.

En wat nu als het niet lukt om jouw kat een medicijn of supplement toe te dienen, terwijl dit wel van belang is voor zijn of haar gezondheid?

Deze tips kunnen je helpen bij de toediening van supplementen/medicijnen:

  • Verstoppen van het pilletje in natvoer, leverpastei, kattenpasta of iets anders plakkerig dat je kat lekker vindt. Maak hier een balletje van en biedt het je kat aan alsof het een snoepje is. Eventueel kun je het “hapje” ook nog even in de vriezer leggen (ongeveer 20 minuten). Hierdoor wordt het hard en koud en zal het minder smaak hebben waardoor het niet opvalt dat er een pilletje inzit.
  • Houd je kat vast, til het kopje naar achter en houdt je duim op de ene kant van het bekje en de andere vingers aan de andere kant en beweeg mee naar achter zodat het bekje open gaat. Leg het pilletje achter op de tong en zodra de kat het pilletje wil doorslikken, wrijf je een aantal keer over de keel zodat de slikreflex wordt geactiveerd. Eventueel kun je het inbrengen van de pil ook proberen met een speciale pillenschieter of met een doseerspuitje met een klein beetje water, dat je voorzichtig schuin in de bek spuit, zodat hij het pilletje doorslikt.
  • Als variatie op bovenstaande tip, kun je om de slikreflex te activeren, ook een doseerspuitje gebruiken om bijvoorbeeld een vloeibaar supplement toe te dienen, spuit het voorzichtig schuin in de bek van de kat zodat hij het supplement doorslikt.
  • Je kunt de kat ook in een handdoek wikkelen zodat je hem ingebakerd kunt vasthouden. Op deze manier zitten zijn pootjes niet in de weg en kun je beter het kopje naar achter houden en zijn bekje openen.
  • Blijf je kat tijdens het hele proces met vriendelijke stem toespreken en blijf zelf rustig tijdens het toedienen van de medicijnen.

Belonen en oefenen

Zorg dat je de kat na het toedienen van het medicijn of supplement een lekkere knuffel geeft en hem beloont met iets lekkers. De kat krijgt hierdoor een positieve associatie met de toediening van supplementen of medicijnen. Ook is het oefenen van het “ritueel” belangrijk op het moment dat er geen medicijnen worden toegediend. Blijf dus oefenen met het openen van het bekje van de kat en geef hem daarna een kleine beloning.

Soepele gewrichten en een actieve blije kat!

Soms heeft een kat naast zijn dagelijkse voeding net dat beetje extra nodig om zijn gewrichten soepel en gezond te houden. Feli-Syn is een unieke vloeibare gewrichtenkuur voor katten en bevat Groenlipmossel, Bio Curcumine en Zwarte bes. Deze totaalformule is zichtbaar snel actief in de gewrichten van katten en zorgt voor een soepel gevoel tijdens het bewegen. Feli-Syn heeft een speciaal visaroma waardoor vrijwel alle katten het lekker vinden. Er wordt standaard een doseerspuitje meegeleverd zodat de meest kritische katten ook kunnen genieten van een soepel en gezond lijf!