Gewrichtproblemen bij katten

Dit zijn de meest voorkomende problemen

Valt het je op dat je kat de laatste tijd minder soepel beweegt?

Beweegt je kat minder? Springt hij niet meer zo hoog? Of merk je dat hij anders is gaan lopen? Dan kan je kat last hebben van zijn gewrichten. Dat komt vaker voor dan je denkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat 60 procent van de katten ouder dan zes jaar en 90 procent van de katten ouder dan 12 jaar een gewrichtsprobleem heeft. Dat ze pijn bij het bewegen hebben, zullen katten hun eigenaren niet zo snel laten merken. Ze zijn meesters in het verbergen van de pijn en alleen aan subtiele gedragsveranderingen kun je merken dat er iets aan de hand is. Eén van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij katten is artrose. Bij deze aandoening gaat het kraakbeen tussen de gewrichten slijten. Ook heupdysplasie en elleboogdysplasie komen best vaak voor. Dit zijn erfelijke aandoeningen, waarbij het heup- of ellebooggewricht tijdsens de groei niet goed gevormd worden.

Herken een gewrichtsprobleem bij je kat op tijd

Valt het je op dat je kat minder soepel of anders is gaan bewegen? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak bij de dierenarts. Beginnende en gevorderde gewrichtsklachten kunnen vaak nog heel goed behandeld worden. Dus als je er op tijd bij bent, dan is de kans groot dat je kat met minder of helemaal geen pijn weer kan rennen, springen en klimmen. Deze gewrichtsklachten komen het vaakst voor bij katten:

3 gangen menu kat

Artrose

Heupdysplasie

Elleboogdysplasie

Bewegingsproblemen

Lees hier wat de problemen voor jouw kat kunnen betekenen

Hond mee op vakantie checklist

Artrose

Bij artrose gaat het kraakbeen tussen de gewrichten slijten. Dit is een dun en flexibel laagje dat er voor zorgt dat beide bot-uiteinden soepel over elkaar kunnen glijden bij het bewegen. Artrose komt vaker voor dan je denkt. Ongeveer 60 procent van de katten van zes jaar en ouder heeft last van matige gewrichtsslijtage. En bij 84 procent van de katten van 14 jaar en ouder is er sprake van gevorderde of ernstige artrose.

Hond mee op vakantie checklist

Heupdysplasie

Bij deze aandoening passen de heupkom en dijbeenkop niet goed in elkaar. Daardoor gaat je kat mank lopen. Deze ontwikkelingsstoornis ontstaat in het eerste levensjaar als de gewrichten zich vormen. Helaas komt heupdysplasie steeds vaker voor bij katten. Een onzorgvuldig fokbeleid is daar de grote boosdoener van. Als de moeder of vader heupdysplasie heeft, dan is de kans groot dat deze aandoening wordt doorgegeven aan de kittens. Vooral grote kattenrassen – zoals de Maine Coon – zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie.
Hond mee op vakantie checklist

Elleboogdysplasie (ED)

Onder de noemer ‘elleboogdysplasie’ vallen vier afwijkingen die het ellebooggewricht kunnen treffen. Deze kunnen bij alle kattenrassen optreden, maar worden vooral gezien bij de grote soorten, zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat. Mank lopen is het meest opvallende symptoom van elleboogdysplasie. Meestal leidt deze aandoening ook tot artrose, omdat het kraakbeen tussen de gewrichten kan worden aangetast.

Alsjeblieft, tools en tips voor jouw kat

Stel je vraag aan ons Care team

Je ontvangt gratis advies voor jouw dier. We geven je een vakkundig advies op maat, toegespitst op de situatie van jouw dier.

Veelgestelde vragen

Advies van de Synopet specialisten op de meest gestelde vragen voor jouw dier.