Wat staat er nu eigenlijk op de verpakking van je product?

Voedingsclaims en gezondheidsclaims

Elke producent van diervoeders of supplementen wil natuurlijk graag op de verpakking aangeven wat er in het product zit en waar het goed voor is. ‘Claims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie’, aldus de NVWA. Claims mogen nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zijn. Maar hoe duidelijk is dat allemaal? We vertellen je waar je op kunt letten.

Bepaalde eigenschappen claimen

Voedingsclaims, gezondheidsclaims en medische claims zijn beweringen op etiketten die bepaalde producteigenschappen aangeven. Het gebruik van claims op verpakkingen is gebonden aan Europese regels.

Ook interessante blogs voor jou:

Voedselveiligheid & misleiding

De regelgeving heeft tot doel om de voedselveiligheid te borgen en misleiding over de werking van het tegen te gaan. En dat is natuurlijk broodnodig, maar het lezen van claims is niet altijd gemakkelijk en maakt niet altijd duidelijk wat het doel en de exacte samenstelling van het product is.

Vakkundig advies van ons Care Team

Wil je meer weten over de gezondheidsclaims op onze Synopet producten en aanvullende informatie over de hoogwaardige ingrediënten die we gebruiken? Vraag het ons Care Team.  

Met smaak

Heerlijk, een snack met zalmsmaak. Wat zal je dier genieten van het hapje. De melding ‘zalmsmaak’ betekent niet dat er zalm in zit, maar alleen dat er smaakstof is toegevoegd.
Is er sprake van een smaakaroma? Dan zit is er minimale hoeveelheid zalm in de snack. Met zalmaroma of gearomatiseerd met zalm.

Voedingsclaims

Voedingsclaims mogen worden gemaakt aan de hand van een bepaalde hoeveelheid ingrediënt die aan het product is toegevoegd. Op basis daarvan kun je zeggen of het middel ‘een bron van..’ is of ‘rijk aan’. Neem het voorbeeld van suiker. Een product kan suikerarm, suikervrij of zonder suiker zijn. Suikervrij betekent dus niet dat er geen suikers aan het middel zijn toegevoegd. 

Bron van...

Het product bevat een minimale hoeveelheid, zoals vastgelegd in Europese regelgeving.

Voorbeeld; bron van eiwitten. Je mag dit pas zeggen als er minimaal percentage van 12% aan energie in het levensmiddel zit.

Rijk aan...

Het product bevat ten minste tweemaal de hoeveelheid van de onder ‘bron van vitamine of mineraal’ bedoelde hoeveelheid.

Voorbeeld; kijken we naar het voorbeeld van de eiwitten, dan moet er maar liefst 24% in het levensmiddel zitten. 

Bevat...

Het product bevat een bepaalde stof die een gunstig effect heeft. Voor mineralen en vitamines moet het minimaal een bron van zijn.

* bron voedingscentrum

Gezondheidsclaims

Bij Synopet hebben we te maken met gezondheidsclaims. Aan de hand van ingrediënten die onze producten bevatten kunnen we bepaalde eigenschappen van het product benoemen. Dat komt heel nauw! Zo mag je alleen een claim maken als het ingrediënt minimaal ‘een bron van…’is. Er moet dus een bepaalde hoeveelheid van een bepaalde vitamine of mineraal aan de totaalformule zijn toegevoegd, voordat je een claim mag maken. Die claim moet aan bepaalde vereisten voldoen. Je mag niet zomaar zeggen; ‘Groenlipmossel is de beste oplossing voor gewrichtsklachten’. De werking van het ingrediënt moet erkend zijn en aan bepaalde klachten en/of aandoeningen zijn gekoppeld.

Wetenschappelijk onderbouwd

Mag je dat zomaar zeggen? Nee, de term wetenschappelijk onderbouwd is alleen van toepassing voor ingrediënten met goedgekeurde gezondheidsclaims. Mineralen zoals Magnesium, Calcium en Zink zijn wetenschappelijk onderzocht voor de werkzaamheid bij bepaalde aandoeningen. Dat geldt ook voor Vitamine B3, B6, C, D en E. Ook deze zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Wij zeggen dus met trots: Al onze Synopet producten zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Draagt bij aan...

Vitamine C is een belangrijk ingrediënt in Joint Support voor de gewrichten omdat het bijdraagt aan normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen. Om de werking zo duidelijk mogelijk op onze verpakking voor je te zetten, zeggen wij; ‘Vitamine C voor het behoud van gezond kraakbeen’. Onderzoek heeft uitgewezen dat Curcumine – geen vitamine of mineraal – bijdraagt aan soepele gewrichten. Dat is een claim die wij ook voor Joint Support gebruiken.

Speelt een rol bij...

Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele spieren en het behouden van sterke spieren. Dat is een lange tekst om op onze verpakking voor Tendon Protect te zetten. Daarom gebruiken wij het goedgekeurde synoniem ‘voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen’. Deze claim mogen we ook gebruiken voor Calcium en Vitamine D3 in Tendon Protect, waar deze ingrediënten elkaar aanvullen.

Goed voor...

Zink is één van de hoofdingrediënten van Muscle Relax. Zink is goed voor de concentratie en goed voor het geheugen. Zink speelt een belangrijke rol bij geestelijke inspanning en activiteit. In onze totaalformule Muscle Relax is Zink gekoppeld aan Magnesium. Van deze biede ingrediënten samen is wetenschappelijk aangetoond dat ze bijdragen aan geestelijke en lichamelijke ontspanning. 

* bron keuringsraad

Duidelijke productomschrijvingen

Wij vinden het belangrijk dat onze gezondheidsproducten alleen worden ingezet voor het doel waarvoor ze ontwikkeld zijn. Dat maakt het belangrijk om zo helder en duidelijk mogelijk te zijn in onze communicatie. We proberen zo kort en bondig mogelijk weer te geven voor welke aandoening of klacht onze supplementen zijn. Soms best een uitdaging, vooral omdat onze gezondheidsproducten een optelsom van werkzame stoffen zijn.

Totaalformules

Wij weten dat de kracht van onze producten ligt in de combinatie van de ingrediënten. Aan Joint Support is naast Vitamine C en Curcumine ook Groenlipmossel en Zwarte bes-blad toegevoegd. Tendon Protect is een bron van Omega 3 als aanvulling op Calcium en Magnesium. Muscle Relax bevat naast Zink en Magnesium ook Appelazijn. 

Advies van ons Care Team

Ons Care Team kan je alles vertellen wat je wilt weten over onze Synopet aanvullende diervoeders. Zij geven je een vakkundig, betrouwbaar en eerlijk advies. Ook als dat betekent dat we geen Synopet product aan je kunnen verkopen. 
Neem gerust contact op met ons Care Team als je wilt weten hoeveel je dier van ons product moet innemen en hoe je dat het beste kunt aanpakken als je bijvoorbeeld ook andere medicijnen of supplementen gebruikt.

Quickscan Synopet producten

Synopet Joint Support

Voor de ondersteuing van soepele gewrichten en het behoud van gezond kraakbeen

 • GLMax® Groenlipmossel
 • Bio-CM100® Curcumine
 • Zwarte bes-blad
 • Vitamine C

Geschikt voor alle gewrichtsklachten, ook bij jonge dieren

100% natuurlijk | vloeibaar voor een betere lichaamsopname | geschikt voor alle rassen

 

Synopet Muscle Relax

Voor de ondersteuning van de spierfunctie en concentratie

 • Magnesium,
 • Vitamine E,
 • Vitamine B3,
 • Vitamine B6,
 • Zink

Geschikt voor preventief gebruik, voor mentale en fysieke ontspanning.

100% natuurlijk | vloeibaar voor een betere lichaamsopname | geschikt voor alle rassen

Synopet Tendon Protect 

Voor de ondersteuning van soepele spieren en pezen bij je paard.

 • Omega-3,
 • Calcium,
 • Magnesium,
 • Vitamine D3,
 • GLMax® Groenlipmossel

Geschikt voor preventief gebruik, ook voor dieren in de groei.

100% natuurlijk | vloeibaar voor een betere lichaamsopname | geschikt voor alle rassen

 

Persoonlijk en gratis advies voor je dier

Vraag het ons Care team! Zij helpen je graag om je van de juiste informatie te voorzien. Bij complexe vragen wordt je vraag voorgelegd aan een specialist. Zo ben je verzekerd van een goed advies.

Over de schrijver

Hoi, ik ben Gea en ik ben helemaal gek op dieren. Ik heb een hele stoere lieve hond, Elsa en een fantastisch leuk Spaans paard, Bailey. In mijn vrije tijd onderneem ik van allerlei activiteiten met mijn dieren. Hoe geweldig is het als je van je hobby je werk mag maken! Ik schrijf dan ook met veel plezier voor Synopet over allerlei interessante onderwerpen in de dierenwereld.